Jouw Innerlijke Familie

Blog september 2018 – Jouw Innerlijke Familie

Hoe word je bewust van jouw innerlijke familie?
Hoe je dit doet begint met het leren kennen van jouw innerlijke familieleden:
-jouw innerlijke jongetje (die staat oa voor je energie/humor)
-en meisje (die staat oa voor je verbinding/gevoel)
-en man (die staat oa voor je denken/daadkracht)
-en vrouw (die staat oa voor je zorgzaamheid/relativeringsvermogen).

In welke situatie handel jij altijd op dezelfde manier wat vervolgens ook hetzelfde vervolg heeft. Een vervolg dat niet fijn is, die stress oplevert en een ongemakkelijk gevoel in je lichaam geeft of anderszins weerstand oproept. In mijn fysieke les op de zondag doen we deze oefening ook met behulp van het kaartspel van de Innerlijke Familie. Hierdoor spreekt het ook tot de verbeelding omdat het visueel gemaakt wordt.

Hieronder leg ik in 4 stappen uit hoe je met jouw Innerlijke Familie kunt spelen en van hen kunt leren.

1) De specifieke en voor jou urgente situatie
Ik geef je een willekeurig voorbeeld:
-Je zit op kantoor en je baas roept over de afdeling, zeg waar blijft mn koffie (de specifieke situatie)
-Iedereen kijkt naar jou en jij rent naar het koffiezetapparaat om je baas koffie te brengen (automatische eerste reactie)
-Daarna ga je weer aan je bureau zitten en je voelt je ongemakkelijk, deze ongemakkelijkheid is voelbaar in je lichaam (vervolgreactie)
Kies een situatie waarin de ander gedrag laat zien dat bij jou irritatie of weerstand oproept. Dit betreft dus het (terugkerende) gedrag van de ander dat bij jou een automatische eerste reactie tot gevolg heeft. Jouw automatische reactie op het gedrag van de ander, binnen deze specifieke situatie, zorgt voor een vervolg reactie bij jou. En daar kun je last van hebben maar daar kun je ook wat aan doen.
Een ‘automatische’ reactie zegt het al eigenlijk. Jouw reactie gaat zo snel en vanzelf dat je het vaak pas achteraf in de gaten hebt. Je hebt het in de gaten op het moment dat je onrust in je lichaam ervaart, of boosheid, of angst, of gewoon een ongemakkelijk gevoel. Dat is de vervolgreactie op jouw automatische eerste reactie.
Waar het in deze blog om gaat is dat je je bewust leert worden van deze vervolg reactie. Deze is voelbaar in jouw lichaam. Kun je bewust aangeven waar in je lichaam je deze ongemakkelijkheid voelt. Het geeft niets als je dat nog niet kunt verwoorden. Als je hiermee gaat oefenen dan komt dat vanzelf.

2) Bewust van het vervolg
Zodra jij je bewust bent van de vervolgreactie in je lichaam en alle sensaties die daarbij horen dan kun je daar iets aan gaan doen. Fantaseer/visualiseer ander gedrag als reactie op het gedrag van de ander in de specifieke situatie.
In mijn komende podcast neem ik je mee in een begeleide visualisatie om zo gemakkelijker bij dit gevoel te komen en je een alternatieve reactie voor te stellen en in te voelen.

3) Visualiseer alternatief gedrag
Op het moment dat je het voor jou passende alternatieve gedrag hebt gevisualiseerd, dan voelt je lichaam rustig. Alle ongemakkelijkheid en andere minder fijne sensaties, die je ervoer na je automatische eerste reactie, zijn verdwenen.
Ervaar nu op bewust niveau de rust die dit je geeft. Blijf daar ook even in zitten. Laat het indalen.

4) Maak het je eigen
Maak het je eigen door met dit alternatieve gedrag te oefenen op het moment dat de specifieke situatie zich weer voordoet. Het zal vermoedelijk niet vanaf de eerste keer vloeiend gaan. Maar je zult ervaren dat je steeds eerder bewust bent van deze situatie/reactie/vervolg. Hierdoor kun je gemakkelijker kiezen om je nieuwe alternatieve gedrag in te zetten. Dit proces herhaal je net zolang totdat de specifieke situatie niet langer een ´urgente´ situatie is en je geen ‘last’ meer zult ervaren van het vervolg.
Middels de Innerlijke Familie word jij je bewust van wie uit jouw innerlijke familie (man, vrouw, meisje, jongetje) de automatische reactie geeft op het gedrag van de ander. En daarnaast begin je te zien vanuit welk innerlijk familielid het gedrag van de ander komt. Jij kunt er bewust voor leren kiezen wie van jouw innerlijke familieleden je laat reageren. Welk schild je voorop zet. Hier kun je mee leren spelen en dit geeft je een dieper inzicht in jezelf en in de ander. Zo kun je iedere situatie aan zonder een vervolg in ongemakkelijkheid te ervaren.

Tip: Zet de humor van je Innerlijke jongetje in tijdens het oefenen, dat maakt het licht en leuk om te doen.

Note: Als je er zelf niet uitkomt maar je wilt het wel graag snappen hoe dit nou bij jou zit? in jouw specifieke/urgente situatie. Stuur mij een bericht dan help ik je verder.

 

 

Add A Comment